De Oosters Langhaar

De Oosters Langhaar was wellicht het ras met de meeste namen. Wereldwijd is dit ras voornamelijk bekend onder de naam Oriental Longhair, maar bij sommige verenigingen wordt ook de naam Mandarin, Javanees of soms Angora (niet te verwarren met de Turkse Angora!) gebruikt.

 

De Oosters Langhaar is oorspronkelijk ontstaan uit kruisingen tussen de Balinees en Oosters Korthaar. Dit om een kat van het type en kleur als de Oosters Korthaar te fokken, maar met de halflangharige vacht van de Balinees. Wanneer men in eerste instantie deze kruising doet, zullen de kittens uiterlijk kortharig zijn, maar in het bezit van een langhaargen. Deze worden 'varianten' genoemd, hier wordt verderop in dit artikel op teruggekomen.

 

De Oosters Langhaar komt voor in alle kleurslagen en patronen zoals erkend bij de Oosters Korthaar, het is dan ook in feite dezelfde kat met een halflang vachtje. Zoals gezegd is ook het type gelijk, alhoewel de Oosters Langhaar soms wat gematigder aandoet dan zijn kortharig broertje. Dit heeft twee oorzaken: De eerste is de langere vacht, die het type wat verdoezelt en verzacht, de tweede is het feit dat de Oosters Langhaar korter bestaat dan de Korthaar, hierdoor loopt het type soms wat achter, alhoewel ze de laatste tijd toch echt een inhaalslag maken.