De Oosters Korthaar

 

ZT9 7710De Oosters Korthaar is in feite niets anders dan een Siamees met een volledig gekleurd jasje aan.


Dit ras is rond de vijftiger jaren ontstaan, in eerste instantie vooral bij Engelse fokkers die het verlangen hadden een kat van het Siamese type te fokken met het bijbehorende karakter, maar dan volledig gekleurd. Om dit doel te bereiken werden zowel raskatten als rasloze katten ingekruist. De eerste Oosters Kortharen waren de Havana's, effen chocolate gekleurde katten.
Echter, de mens zou zichzelf verloochenen als ze niet meer kleuren zou ontwikkelen, men kan tenslotte nooit genoeg variatie hebben.

Tegenwoordig bestaat de Oosters Korthaar dan ook in een groot scala aan kleuren en patronen, werkelijk alles is mogelijk.

 

Alhoewel de naam Havana in Europa nog steeds gebruikt wordt voor de effen chocolate gekleurde kat, is deze naam tegenwoordig eigenlijk voorbehouden aan de Havana Brown, een Amerikaanse kat van een gematigd Oosters type die enkel in deze kleur voorkomt.

 

Kleuren
De meest voorkomende kleuren bij de Oosters Korthaar zijn black, chocolate, blue, lilac, red en cream, maar ook cinnamon en fawn komen steeds meer voor.
Effen, tabbies, torties, tortietabbies (ook wel torbie genoemd), bicolor en dit alles met of zonder zilver.
Tabbies zijn er in de patronen ticked, spotted, mackerel en blotched. Torties zijn effen gekleurde katten met rood of crème erdoorheen gemeleerd. Tortietabbies zijn tabbykatten met rode of crème kleurige vlekjes erdoor gemengd. De variaties zijn (bijna) eindeloos!
Sinds januari 2014 is ook de Ooster Korthaar wit erkend. Deze variëteit kent 3 oogkleuren: groene ogen, odd-eyed (1 groen en 1 blauw oog) of blauwe ogen.

ZT9 7548Doofheid
Dat de Oosterse witte katten meer last van doofheid zouden hebben dan de beter bekende Foreign White (witte Siamees) is achterhaald en ook weinig gefundeerd, zeker indien men de genetica op dit vlak beheerst. De goede fokkers die zich bezighouden met Oosters wit zullen dan ook (in die landen waar dat mogelijk is) hun katten laten testen door middel van de officiële BAER test om aan te tonen dat het gehoor van hun katten in orde is en dat dit in de statistieken niet wezenlijk afwijkt van dat van de Foreign White.